Canapelele pot fi păstrate foarte mulți ani, între zece și douăzeci, dacă ai grijă de ele și le întreții corespunzător. Ar fi și păcat să fii nevoit să le schimbi des doar pentru că nu știi exact care sunt cele mai potrivite metode de a le curăța, igieniza și de a le face să arate ca noi. În plus, sunt și piese de mobilier destul de voluminoase și efortul pe care ar treebui să îl faci pentru a le schimba este destul de mare.
Îți vom povesti despre cum să reușești să le păstrezi aspectul de nou și să le cureți, indiferent de materialul din care sunt confecționate canapelele.
Canapele din material textil
Înainte de orice, consultă eticheta și vezi care sunt instrucțiunile de întreținere pe care le ai de urmat. Apoi, investește în huse care să le protejeze de praf, de murdărie și de uzură.
Poliester
Dacă ai o canapea confecționată din poliester, mai întâi trebuie să o aspiri. După asta, vei dacă matrerialul este rezistent la apă și dacă da, curăț-o cu detergent și oțet (o linguriță din fiecare) turnate într-un sfert de litru de apă.
Așteaptă să se usuce complet, apoi folosește o perie moale, pentru un aspect proaspăt și nou.
In, bumbac, catifea sau stofă
Și în cazul acestor materiale, prima etapă este aspirarea, recomandată o dată pe săptămână deoarece materialul va fi mai greu de curățat atunci când praful și murdăria pătrund în profunzimea țesăturii. A doua etapă o reprezintă curățarea urmelor de murdărie cu ajutorul unei lavete pe care o înmoi în apă. Nu exagera cu apa pentru că aceste materiale se pot micșora sau strânge dacă folosești prea multă.
Experții recomandă ca odată pe lună să folosești o soluție specială pentru țesături. Nu uita să aștepți să se usuce complet!
Canapele din piele
Dacă ai ales canapele din piele probabil știi deja că acestea sunt deosebit de rezitente în timp, însă dacă le întreții corespunzător, le prelungești și mai mult durata de viață.
Folosește aspiratorul sau o cârpă moale pentru a îndepărta praful, apoi o lavetă umedă – dacă ai posibilitatea, nu folosi apă de la robinet, ci apă distilată deoarece apa de la chiuvetă poate distruge materialul din cauza clorului pe care îl conține. Atunci când canapeaua se murdărește este recomandabil să o cureți cu soluții speciale pentru piele și apoi să aplici balsam de întreținere. La fel ca și în cazul celoralalte materiale descrise mai sus, lasă-l să se usuce complet înainte de a folosi canapeaua.
Canapele din piele ecologică
Deși asemănătoare cu cele din piele naturală, canapelele din piele ecologică sunt mai puțin rezistente în timp și nu necesită o îngrijire atât de amănunțită precum cele din categoria anterioară. Cu toate acestea, pentru a te bucura cât mai mult de ele, este necesar să ții cont de următoarele instrucțiuni: șterge praful sau alte tipuri de murdărie cu o cârpă sau prin aspirare, utilizează o lavetă înmuiată în apă și săpun și spală tapițeria sau folosește o soluție specială pentru pielea ecologică.
Canapele din velur
Canapelele din velur, adică din piele întoarsă, au nevoie de o îngrijire specială pentru că sunt confecționate dintr-un material delicat. Așa că te sfătuim să folosești aspiratorul săptămână de săptămână pentru a o curăța și să nu uiți de zonele în care ajungi greu, cum ar fi cusăturile sau colțurile. Pentru a doua etapă, curățarea propriu-zisă, va trebui să folosești o soluție specială cu ajutorul căreia se curăță pielea întoarsă.
În cazul în care, din greșală, ai scăpat ceva pe canapea și s-a murdărit, va fi necesar să intervii imediat, înainte să se usuce pata. Folosește o lavetă cu ajutorul căreia să tamponezi pata, pregătește o soluție din apă și săpun pe care o vei folosi pentru a îndepărta pata, cu ajutorul unei cârpe, apoi clătește locul cu un burete pe care l-ai înmuiat în apă și folosește un uscător de păr pentru a usca pata.
Orice ai alege să folosești, o canapea sau colțare extensibile, asigură-te că le întreții corespunzător!