spot_img
11.4 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăNationalSfântul Ștefan prăznuit pe 27 decembrie de creștinii ortodocși

    Sfântul Ștefan prăznuit pe 27 decembrie de creștinii ortodocși

    În data de 26 decembrie, creștinii romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni îl celebrează pe Sfântul Ștefan Diaconul, iar cei ortodocși și greco-catolici îl prăznuiesc pe 27 decembrie.

    Sfântul Ștefan, cu numele de origine greacă Stephanos, cunoscut și ca „Încununat,” s-a născut în anul 1 d.Hr. în Grecia și a trecut la cele veșnice în anul 36 d.Hr. în Ierusalim, Israel. Potrivit Faptelor Apostolilor, el a fost un diacon evreu din Ierusalim, considerat primul martir creștin, condamnat la moarte de autorități.

    Noul Testament menționează că Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați „plini de Duh Sfânt și de înțelepciune,” aleși de apostoli pentru a îndeplini rolul de diaconi. A fost un apropiat discipol al lui Isus din Nazaret și a devenit arhidiacon datorită credinței sale profunde și abilității de a săvârși minuni.

    Rolul important al diaconului în Biserica primară l-a adus în atenția fariseilor, nemulțumiți de predica sa despre învățăturile lui Isus din Nazaret. Sfântul Ștefan a fost acuzat de blasfemie. În timpul procesului, el a rostit cuvinte puternice, acuzându-i pe cei care doreau pieirea sa.

    Sfântul Ștefan a fost găsit vinovat și condamnat la moarte prin lapidare. Înainte de a fi executat, a avut o teofanie, afirmând că vede „cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu.” A devenit astfel primul martir creștin, ucis pentru credința sa în Iisus. În momentul morții, a cerut iertare pentru cei ce îl ucideau. Potrivit Noului Testament și tradiției creștine, printre cei care l-au judecat s-a aflat și Saul, ulterior convertit la creștinism și cunoscut ca Sfântul Pavel.

    Mormântul Sfântului Ștefan a fost descoperit în anul 415, iar din anul 560, osemintele sale sunt considerate a se afla împreună cu cele ale arhidiaconului roman Laurențiu în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: