spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
miercuri, iunie 7, 2023
Altele
  AcasăSocialBani pentru polițiști și militari în vederea achiziționării unei locuințe

  Bani pentru polițiști și militari în vederea achiziționării unei locuințe

  Vești bune pentru angajații MAI și din domeniul Apărării Naționale. Cei care își desfășoara activitatea în afara localității de reședință vor putea să-și achiziționeze o locuință mai ușor. Printr-un proiect de lege admis de curând senatorul Florin Cârciumaru anunță că suma compensatorie acordată pentru chirie în cazul poliţiştilor şi militarilor să poată fi utilizată fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei/fracţiunii din rată pentru achiziţia unei locuinţe.

  Proiectul se adresează salariaților din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Pază şi Protecţie și cei ai Administrației Naționale a Penitenciarelor. “Proiectul legislativ în cauza a fost inițiat de către colegul meu de la PSD, deputatul Mihai Weber, alături de alți deputați din grupul PSD, și este considerat un sprijin acordat salariaților din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Pază şi Protecţie și cei ai Administrației Naționale a Penitenciarelor. Angajații acestor instituții sunt cadre cu o pregătire profesională specifică şi acceptă desfăşurarea activităţii lor în condiţii speciale, atât sub aspectul riscurilor implicate, programului individualizat, confidenţialităţii, respectării mai multor obligaţii şi incompatibilităţi. Ajuns in Comisia pentru administrație publică și organizarea teritoriului din Senat, proiectul a primit raport de admitere, cu unele amendamente. În calitate de președinte al acesteia, consider că modificările din proiect erau mai mult decât necesare. Statul acorda această compensație lunară pentru cei care nu aveau o locuință proprie în localitatea în care activau, însă ajutorul financiar avea să fie sistat dacă aceștia accesau un credit bancar în vederea achiziționării unei locuințe”, a declarat senatorul PSD Florin Cârciumaru, președintele Comisiei pentru administrație publică și organizarea teritoriului.

  Locuință achiziționată în timpul carierei

  Proiectul care modifică Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului şi Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, stabileşte, în noua sa formă, că polițiştii şi cadrele militare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei. Compensaţia lunară nu se poate acorda concomitent pentru ambele situaţii – chirie şi plata ratei pentru achiziţia unei locuinţe.

  Compensație de până la 50% din salariul de bază

  Conform actelor normative în vigoare, poliţiştii şi militarii în activitate numiţi în primă funcție sau mutaţi în interesul serviciului într-o altă localitate/garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea localitate/garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soţii acestora, în situația în care nu li se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50% din salariul de bază/solda lunară. De această compensaţiei beneficiază, în cazuri justificate, şi cei care sunt numiţi în primă funcție sau mutaţi în interesul serviciului în localitatea/garnizoana în care îşi au domiciliul (tot fără a deţine locuinţă proprietate personală) pe baza rezultatelor unei anchete sociale.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!