spot_img
14.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăSocialGorjenii nu au făcut nici jumătate din vinul de anul trecut!

    Gorjenii nu au făcut nici jumătate din vinul de anul trecut!

    Specialiştii gorjeni estimează că recolta de struguri din acest an va fi mult mai mică decât cea obţinută în anii trecuţi. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, anul acesta recolta nu îi mulțumește deloc pe viticultori.

    cules-via

    În primăvara acestui an, viile au fost afectate de brumă. Zonele viticole recunoscute în judeţul Gorj sunt comunele Runcu, Turcineşti, Bălăneşti şi Prigoria. În prezent, foarte puțini viticultori deţin suprafeţe cultivate cu viţă nobilă. Specialiștii de la DADR spun că înainte de revoluţie, în Bălăneşti, Poiana Turburea, Cruşeţ şi Stoina se cultiva viţă de soi nobil, dar după ce suprafeţele au fost retrocedate proprietarilor, aceştia nu le-au mai îngrijit. „3.729 de hectare de vie am avut. S-au recoltat 70% din suprafață, dar, din păcate, din cauza intemperiilor vremii, producția este mult mai mică. Avem 1.200 struguri la hectar, față de anul trecut când aveam peste 3 mii de kilograme de hectar. Majoritatea comunelor se confruntă cu această producție. Producătorii au recoltat cam jumătate față de anul trecut, au făcut vin mult mai puțin. Doar în cazul comunelor de sub dealuri, unde viile au fost mai ferite putem discuta de o producție mai bunică. Dar sunt cazuri rare, din păcate”, a spus dan Tănăsescu, directorul DADR Gorj.

    În primăvară, bruma a distrus via

    În Gorj, soiurile predominante sunt Fetească Regală, Muscatul Ottonel, precum și Cabernet sau Sauvignon blanc. De exemplu, anul trecut, din cauza precipitațiilor abundente, producția de vin a României a fost de 4,093 de milioane de hectolitri, cu circa 20% mai mică față de cantitatea înregistrată în 2013, de 5,113 milioane de hectolitri, conform datelor Organizatiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). „De exemplu, pagubele cele mai mari s-au produs în localitățile gorjene Telești, Bălești și Bălănești. Aici, via e afectată în proporție de sută la sută. Anul acesta a fost unul capricios, în sensul că din ianuarie am avut temperaturi pozitive, peste normal. În primăvară au venit chiar temperaturi de vară, de 25-30 de grade. Viile au fost mult mai avansate ca vegetaţie. Ulterior, temperaturile au scăzut chiar și sub pragul înghețului. Pe 27 aprilie, dimineața la ora 6.00, am avut -25 grade Celsius, brumă și îngheț”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Dan Tanasescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: