spot_img
13.3 C
Târgu Jiu
luni, mai 29, 2023
Altele
  AcasăActualitateO mașină din cinci verificate, respinsă de RAR

  O mașină din cinci verificate, respinsă de RAR

  Noi statistici îngrijorătoare în privința mașinilor care circulă pe drumurile publice. În anul 2021, Registrul Auto Român a fost în controale la service-uri, în trafic, a verificat practicile din stațiile ITP și a sporit gradul de vigilență în cazul autovehiculelor second hand care solicită obținerea CIV în România.

  În trafic, inspectorii RAR au controlat din punct de vedere tehnic în trafic 75.600 de vehicule (comparativ cu 64.096 în anul 2020), la nivelul întregii țări. În urma controalelor, s-a constatat că 46,39% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme.

  Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică, de iluminare-semnalizare și auxiliară (28,64%);
  • emisii poluante (25,65%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13,81%);
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă, oglinzi (12,97%).

  Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,35% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.193 de autovehicule. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 4.941 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

  Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de dovada de inspecție tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

  În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră pe parcursul anului 2021 au fost aplicate 26.639 de sancțiuni, au fost retrase 21.760 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 279 vehicule și 386 ITP-uri au fost anulate.

  La agenții economici (stații ITP și ateliere de reparații) Departamentul Supraveghere de Piață a desfăşurat 4.666 de acţiuni de control finalizate prin întocmirea a 4.036 de procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și a 630 de invitații însoțite de note de constatare. S-au dispus măsuri contravenționale în valoare de 4.224.100 de lei și măsuri complementare. În cazul stațiilor ITP controlate, cele mai frecvente abateri constatate au fost folosirea de echipamente neconforme și nerespectarea procedurilor de efectuare a inspecțiilor tehnice. În urma verificărilor la atelierele de reparații, abaterile cele mai frecvente au vizat efectuarea de operațiuni neautorizate sau neîndeplinirea obligației de a realiza verificările necesare înainte de punerea în circulație a autovehiculului.

  Pe parcursul anului 2021 au desfășurat activitate de ITP în România 2.440 de stații ITP autorizate. În cursul anului 2021 au fost autorizate 370 de stații ITP noi, în timp ce 67 și-au încetat activitatea la cerere. În urma abaterilor constatate, în cursul anului trecut au fost sancționați 979 de inspectori tehnici prin menționarea pe verso-ul certificatului de atestare a abaterilor constatate. Dintre aceștia, pentru 171 de inspectori tehnici a fost anulat certificatul de atestare din cauza comiterii de abateri repetate (2 în decurs de 1 an) sau pentru comiterea unor abateri grave.

  Reprezentanțele RAR au eliberat în anul 2021 un număr de 687.105 cărți de identitate pentru vehiculele noi sau utilizate. Dintre acestea, 497.731 au fost pentru autovehicule SH. O mașină din cinci a fost respinsă la verificarea inițială efectuată în reprezentanțele Registrului Auto Român în anul 2021. Dintre cele 497.731 de autovehicule utilizate care au solicitat obținerea CIV, 106.245 (21,35%) au fost respinse la prima prezentare.

  Cele mai frecvente motive de respingere au fost:

  –           neconformități ale echipamentelor electrice (24,48% din totalul respingerilor);

  –           neconformități ale sistemului de frânare (12,54% din totalul respingerilor);

  –           neconformități la șasiu/cabină (11,80% din totalul respingerilor).

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: