spot_img
14 C
Târgu Jiu
duminică, mai 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateStrâmbulescu nu vede eşec şi vinovaţi în scandalul UNESCO

    Strâmbulescu nu vede eşec şi vinovaţi în scandalul UNESCO

     Cdoru-strambulescu-headlinesonducerea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu vine cu explicaţii după ce liberalii gorjeni au cerut demisia primarului Florin Cârciumaru şi a premierului Victor Ponta pentru eşecul înscrierii operelor brâncuşiene în patrimoniul UNESCO. Directorul Centrului, care a contribuit la întocmirea dosarului, susţine că, în acest caz, nu poate fi vorba de eşec şi vinovaţi.

    Şeful Centrului Municipal de Cultură, Doru Strâmbulescu, vine în sfârşit cu explicaţii în scandalul UNESCO, în urma căruia Ansamblul Momenumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu a fost respins să facă parte din patrimoniul cultural mondial. Într-un raport de evaluare al ICOMOS, Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor, se anunţa că Ansamblul Brâncuşi nu este potrivit să facă parte din monumentele recunoscute la nivel mondial, dosarul de înscriere fiind făcut de nişte amatori. Cu toate acestea, Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, a declarat că ICOMOS – organizație de expertiză a UNESCO, are doar rol consultativ, nu şi decizional. „ICOMOS este un organ consultativ pentru UNESCO, nu este un organ decizional. La propunerea făcută de ICOMOS către Comitetul UNESCO trebuie să ia o decizie fie favorabilă, fie nefavorabilă includerii sau nu a unui monument sau opere în lista patrimoniului mondial UNESCO. Deci, avem de-a face aici cu o chestiune care trebuie foarte bine delimitată. Recomandările de respingere a dosarului făcute de ICOMOS şi decizia pe deoparte a Comitetului UNESCO. România a luat decizia în luna iunie retragerii dosarului tocmai pentru a evita respingerea sa”, a menţionat Strâmbulescu. Directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” susţine în continuare că România poate depune din nou dosarul de introducere pe lista UNESCO a operelor brâncuşiene. Doru Strâmbulescu declară chiar că Ministerul Culturii, Institutul Naţional al Monumentelor şi Ambasadorul României la UNESCO au retras în luna iunie dosarul cu pricina tocmai din cauză că acesta nu era complet. „Ideea a fost să se retragă dosarul pentru că, ulterior, analizându-se fiecare puncte din recomandările ICOMOS să se poată îndrepta. Cam asta a fost ideea încât, în anii următori, 2016, 2017, dosarul să poată să fie redepus. Cred că vor putea fi incluse operele brâncuşiene în UNESCO”, a mai spus Doru Strâmbulescu, director al Centrului „Brâncuşi”.Poarta-sarutului

    Nu se crede vinovat

    Reprezentantul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” anunţă că România poate reveni cu dosarul „Brâncuşi” la UNESCO anul viitor, pentru că decizia ICOMOS nu este definitivă. „Eu cred că nu este vorba de un eşec neapărat şi nici nu cred că trebuie căutaţi neapărat vinovaţi. În această cauză, cred că cel mai drept pentru România este să analizeze foarte bine recomandările făcute de ICOMOS şi să ia deciziile cele mai bune astfel încât să fie evitate erori, erori care pot apărea în alcătuirea unui dosar”, s-a apărat Strâmbulescu de acuzaţiile de învinuire făcute de PNL Gorj. În urmă cu câteva zile, municipalitatea, cea care are în administrare Ansamblul Brâncuşi, a fost informată că UNESCO a respins dosarul de înscriere a operelor brâncuşiene de la Târgu-Jiu pe motiv că acesta nu era complet. De aici, a pornit un adevărat scandal, oameni politici, dar şi de cultură au acuzat conducerea primăriei Târgu-Jiu, dar şi echipa care a lucrat la întocmirea proiectului, de incompetenţă şi amatorism.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: