spot_img
17.9 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomicOpoziţia crede că americanii vor energia românească

    Opoziţia crede că americanii vor energia românească

    „Anul 2011 este esenţial pentru înfiinţarea Electra sau a Complexului Oltenia”. Această declaraţie aparţine şi au fost date de către consilierul personal al Ministrului Economiei, Tudor Şerban. Acesta este de părere că „în situaţia în care Fondul Proprietatea nu va renunţa la pretenţii şi sindicatele la conflictele existente, există variante complementare la fel de viabile şi de eficiente ca şi celălalt proiect”. Pe de altă parte, opoziţia deţine informaţii cum că „Ambasadorul SUA şi reprezentanţii FMI sunt tot mai mult interesaţi de piaţa energetică românească”.

    După ce Curtea de Apel Bucureşti a respins înfiinţarea Companiei Electra, acum aceeaşi instanţă a respins, pe 14 aprilie, recursul formulat de Hidroelectrica, fapt ce face să rămână irevocabilă respingerea înregistrării proiectului de constituire a Companiei Hidroenergetica. În comunicatul Hidrosind se arată că „în atare situaţie, cele două mari companii energetice, propuse de actualul Guvern nu vor mai lua fiinţă, actualul proiect de restructurare a sistemului energetic fiind irevocabil desfiinţat”. Chiar şi în aceste condiţii, când Electra şi Hidroenergetioca nu se mai pot înfiinţa, Ministerul Economiei prin reprezentanţii săi au purtat discuţii la nivel înalt, discuţii în cadrul cărora s-au identificat patru variante complemenatre din care două vor rămâne definitive. Consilierul personal al Ministrului Economiei, Tudor Şerban a precizat cu ocazia vizitei efectuate la Complexul Turceni, că „dacă lucrurile nu se vor limpezi, legat de pretenţiile Fondului Proprietatea şi de conflictele care sunt cu sindicatele, avem variante complementare, la fel de viabile şi de eficiente ca prima variantă”. Mai mult decât atât, Şerban a pus accent pe faptul că anul 2011 este foarte important „decizia este esenţială în 2011, trebuie luată încât să se ştie ori Complexul Oltenia, ori Electra”.

    Complexurile, dorite de americani

    În opinia consilierului personal al lui Ariton, prima problemă este aceea de a liberaliza piaţa de energie şi de gaze. „E prima problemă a pieţei libere şi concurenţiale, mai departe dau ca posibile structuri organizatorice, pentru rezolvarea acestor obiective privatizarea unor părţi a acestor societăţi viabile, vizată fiind listarea la bursă. Întro situaţie de criză, o soluţie este vânzarea unor pachete de acţiuni pe care noi le mai deţinem”, a mai declarat Tudor Şerban. De altfel, declaraţiile date de către consilierul personal al lui Ariton nu mai îngrijorează pe nimeni sau mai exact nu mai reprezintă nici o noutate, cu atât mai mult cu cât în cercurile opoziţiei se vorbeşte tot mai mult de dorinţa şi condiţiile puse de FMI şi americani, pentru a pune mâna pe întreg sistemul energetic românesc. Prezent la o întâlnire pe teme economice, la Bacău, vicepreşedintele PSD, Laurenţiu Ciurel a declarat că „se urmăreşte de către stat o vânzare pe pachete majoritare de acţiuni. Se pare că ambasadorul american vrea să pună mâna pe tot sistemul energetic, în special pe Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, statul se pare că s-ar opune. Dar până atunci, se vând pachetele majoritare de acţiuni la complexuri. Se pare că FMI a condiţionat acordarea împrumutului de vânzarea pieţei de energie”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: