spot_img
Altele
    AcasăEconomicPoliticul, administraţia şi sindicatele pe aceeaşi frecvenţă

    Politicul, administraţia şi sindicatele pe aceeaşi frecvenţă

    Proiectul regional „S.O.S. Oltenia” a avut parte vineri de o primă dezbatere în prezenţa autorităţilor, a mediului de afaceri, a parlamentarilor şi partenerilor sociali. Cu un rol important în acest proiect, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, speră ca această dezbatere să atragă adepţi, să se treacă la măsuri concrete astfel încât prin soluţiile luate Regiunea Oltenia să fie salvată de la sărăcie. În opinia lui Condescu, noua entitate miniero-energetică, Complexul Energetic Oltenia să fie motorul care să ducă la reindustrializarea Regiunii Oltenia.

    Parlamentarii, autorităţile judeţene din Oltenia, cei mai importanţi investitori privaţi din Gorj, sindicatele din sistemul minier şi energetic, cu toţii au răspuns prezent invitaţiei şi au participat la dezbaterea proiectului regional „S.O.S. Oltenia”. Lansat la iniţiativa Federaţiei Naţionale Mine-Energie şi a Patronim, prin acest proiect se doreşte atragerea celor mai importanţi factori din mediul privat, politic, administrativ şi social încât prin măsurile şi soluţiile concrete ce se vor închega, să se decidă ceea ce este mai bine pentru Oltenia. Cel care a coordonat întreaga dezbatere şi care s-a ocupat de aducere la masa discuţiilor a tuturor factorilor responsabili a fost prefectul judeţului Liviu Andrei, care s-a declarat mulţumit de faptul că specialiştii şi oamenii importanţi ai judeţului, din toate spectrele, au venit la Târgu-Jiu pentru a decide cele mai bune soluţii pentru Gorj şi Oltenia.

    Burlan: „Este momentul să strângem rândurile”

    Cu un rol important în acest proiect companiile de stat din sistemul minier şi energetic au răspuns şi ele invitaţiei. Directorul general al SNLO şi vicepreşedintele Patromin, Daniel Burlan, speră ca „toată lumea să conştientizeze că este momentul ca toate forţele politice, tot mediul de afaceri să strângă rândurile şi să începem să construim proiecte. Aceste proiecte au început să se deruleze cu firme din Gorj, avem realizări tehnice pe care noi le-am făcut cu aceştia iar proiectele trebuie să continue”. De altfel, în discursul ţinut, Burlan a trecut în revistă importanţa sistemului minier, a mediului de afaceri şi a cărbunelui ca resursă de bază, cu atât mai mult cu cât lignitul are un rol mare în patru din cele cinci judeţe ale Olteniei. Cu gânduri bune, optimist, a venit la acest simpozion şi directorul general al CE Rovinari, Tiberiu Trotea, care consideră că momentul este important şi prin prisma faptului că se prezintă situaţia judeţului Gorj şi a Regiunii Oltenia. „Este momentul ca lumea să vadă că judeţul Gorj are multe resurse şi că merită să se investească”, a spus Trotea. În calitate de invitat, directorul CE Craiova, Constantin Bălăşoiu, consideră că „S.O.S. Oltenia” are şansa de a sensibiliza toţi factorii responsabili pentru aducerea de soluţii în vederea satisfacerii acestui deziderat. „S.O.S. Oltenia este o ţintă ce trebuie realizată”, a declarat Bălăşoiu.

    Ruşeţ: „Trebuie să găsim soluţii”

    Prezent la eveniment senatorul democrat Ion Ruşeţ a promis o implicare totală în acest proiect, cu atât mai mult cu cât se numără printre cei care cunosc foarte bine atât problemele din sistemul miniero-energetic, cât şi problemele oamenilor din judeţ. „Este obligatoriu să ne lăsăm de haina politică iar mesajul este pentru oamenii responsabili din Gorj care au în momentul de faţă anumite poziţii în plan social, politic, administrativ. Întotdeauna m-am implicat şi mă voi implica”, a declarat preşedintele democrat -Ion Ruşeţ. Acesta a menţionat, însă, că în acest proiect sunt mai multe paliere care trebuiesc luate în calcul. „Avem probleme în minerit şi energie, trebuie să găsim soluţii. Seminarul în sine este un lucru lăudabil şi toţi factorii trebuie să se implice activ în rezolvarea acestor probleme”, a mai adăugat senatorul şi preşedintele PDL Gorj, Ion Ruşeţ. În ceea ce-l priveşte pe senatorul PSD, Toni Mihail Greblă, acesta a precizat că aşteaptă opinii în legătură cu modalitatea de colaborare pe plan local şi regional pentru a se contribui la dezvoltarea economică a zonei. „Dacă nu există dezvoltare, nu există nimic. Trebuie regândite mecanismele în care dezvoltarea economică şi asigurarea locurilor de muncă să fie prioritare. Să existe solidaritate, implicarea statului şi un mediu economic atractiv care să ducă la dezvoltarea unor activităţi economice, private sau de stat”, a accentuat senatorul Toni Mihail Greblă.

    Cârciumaru: „Haina politică să rămână la uşă”

    Optimist de fel primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, a declarat ferm că „în acest proiect este obligatoriu ca haina politică a celor implicaţi să rămână la uşă. Trebuie să venim cu idei şi propuneri pentru o strategie de dezvoltare a Regiunii Oltenia şi pentru susţinerea Complexului Energetic Oltenia, urmare a rolului important pe care-l are în viaţa judeţului Gorj. Asemeni acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a atras atenţia asupra rolului important pe care-l au decidenţii. „Segmentul pe care-l analizăm este vital pentru economia regiunii şi a Gorjului. 70% din PIB-ul Gorjului se bazează pe minerit şi energie, resursele sunt epuizabile iar întrebarea este ce facem pentru generaţia viitoare. Avem nevoie de alternative viabile. Nu sunt de acord că Regiunea Oltenia este săracă. Regiunea Oltenia este bogată, are resurse!”, a declarat Ion Călinoiu.

    Condescu: „CE Oltenia este motorul reindustrializării Olteniei”

    Găsirea de soluţii care să fie înţelese de ministere reprezintă în opinia preşedintelui FNME, Marin Condescu, lucrul cel mai important. „În prezentarea contextului actual în care este Oltenia, Condescu a prezentat importanţa regiunii la nivel naţional, din punct de vedere economic, dar şi indicatorii care o fac să pară cea mai săracă. „Oltenia este cea mai săracă regiune din România. Venitul mediu / cap de locuitor este de 727 lei mai mic cu 25% decât cel la nivel naţional, produsul intern brut /cap de locuitor în Oltenia este mai mic cu 25,3% faţă de cel la nivel naţional, 8,14% sunt investiţiile directe în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Suntem regiunea care dăm peste 55% din producţia de energie a României, peste 90% din producţia de cărbune şi aproximativ 30% din cea de petrol şi gaze. În acest domeniu suntem exploataţi dar şi jefuiţi, în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Marin Condescu. De altfel, în discursul ţinut în faţa factorilor implicaţi în proiectul „S.O.S. Oltenia”, Marin Condescu a prezentat pierderile importante pe care cele trei termocentrale şi hidrocentrale din Oltenia le au ca urmare a preţurilor impuse de ANRE, care a fixat un plafon, sub preţul de cost al MW-ului şi care este mult mai dăunător decât ceea ce se întâmplă cu aşa-zişii „băieţi deştepţi” din energie. „Apariţia CE Oltenia este motorul care va duce la reindustrializarea Regiunii Oltenia, la asigurarea investiţiilor şi la o strategie unitară”, a mai precizat preşedintele FNME. Acesta nu a uitat să pună accent şi pe rolul mediului privat, care poate crea locuri de muncă dacă este susţinut.

    Liviu Andrei: „Vom prezenta un raport la Ministerul Economiei”

    După mai multe ore de dezbateri şi luări de cuvânt, prima întâlnire în cadrul proiectului „S.O.S. Oltenia” s-a terminat prin stabilirea unui nou seminar, de această dată într-un alt judeţ al Olteniei, cel mai probabil în Dolj. Prefectul Liviu Andrei a declarat, însă, că „toate discuţiile şi deciziile se vor prezenta sub forma unui raport Ministerului Economiei, de către o comisie ce se va constitui”. Astfel, se pare că, din comisia ce se va forma şi care va susţine necesitatea înfiinţării CE Oltenia vor face parte Marin Condescu, Daniel Burlan, unul sau doi specialişti din sistem şi doi din cei mai importanţi investitori autohtoni.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: