spot_img
15.4 C
Târgu Jiu
marți, mai 21, 2024
Altele
    AcasăEconomicStatul vrea supraimpozitarea CE Oltenia

    Statul vrea supraimpozitarea CE Oltenia

    CE Oltenia va fi supraimpozitat! Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu a declarat că statul va supraimpozita companiile din energie. La aceste spuse se adaugă şi acelea conform cărora „până la sfârşitul anului va exista un draft de act normativ pentru impozitarea veniturilor excepţionale şi a redevenţelor”. Surse din Ministerul Economiei au declarat că prin impozitarea veniturilor excepţionale se au în vedere profiturile imense realizare de aşa-zişii „băieţi deştepţi”.

    Vizita delegaţiei FMI în România, dar şi discuţiile purtate de oficiali cu Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, au dus la luarea unor decizii importante pentru companiile de stat, de la listarea pe bursă până la management profesionist şi supraimpozitarea companiilor din energie. În plus, conform unui post naţional de televiziune „statul va supraimpozita companiile din energie”, aşa cum a declarat Daniel Chiţoiu. Acesta a mai adăugat faptul că „s-a stabilit ca la sfârşitul anului să avem draft de act normativ pentru impozitarea veniturilor excepţionale şi a redevenţelor”. Deşi secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu, a precizat că supraimpozitarea se referă doar la companiile din petrol şi gaze, surse din sistem au declarat însă că legile se dau cu caracter general şi nu parţial. Cum Chiţoiu susţinea că supraimpozitarea va fi la companiile din energie, acest lucru nu înseamnă decât că şi CE Oltenia va fi supus acestui proces. Practic, supraimpozitarea ar exista peste procentul de 16%, totul variind şi putând să ajungă până la 40%. Încă de la numirea în funcţie, Ministrul Chiţoiu vorbea de o suprataxare a companiilor. Ideea lui Chiţoiu pare a fi una bună, ce aduce venituri mai mari la buget, dar care ar putea afecta fondul de investiţii de la companii. Situaţia ar putea crea şi îngrijorare în condiţiile în care în iarna anului trecut 95% din profitul realizat de companiile de stat a ajuns la buget. Şi în acest an, dispoziţiile ar putea fi aceleaşi iar profitul CE Oltenia să ajungă la buget, mai ales că nu s-a dat nici o prevedere care să indice cum se va proceda în acest an cu profitul.

    Golea: „Supraimpozitarea a început din 2011”

    Contactat telefonic, preşedintele Sindicatului Minerul Rovinari Pinoasa-Marin Golea a declarat că nu este uimit deloc, în condiţiile în care supraimpozitarea la companiile din Gorj a început încă de anul trecut. „Începând din 2011 am fost supraimpozitaţi la CE Rovinari, atâta timp cât s-a luat peste 90% din profitul realizat. Nu ştiu ce doreşte acum domnul Chiţoiu, dar redevenţele sunt foarte mari iar noi am făcut cerere pentru a mai scădea. Noi plătim şi apa pe care o luăm pentru răcire, dar şi apa pe care o deversăm în Jiu”, a precizat Marin Golea.

    Limitarea veniturilor „băieţilor deştepţi”

    Surse din sistem susţin că în urma discuţiilor purtate cu delegaţia FMI s-a convenit şi impozitarea veniturilor excepţionale, până la finele anului. Prin aceste decizii, susţin anumite surse, s-ar urmări limitarea veniturilor foarte mari realizate de aşa-zişii „băieţi deştepţi”. Acestea au mai precizat că energia contractată de unii din beneficiarii Hidroelectrica nu era consumată în totalitate, iar acele firme deveneau peste noapte dealeri şi revindeau energia rămasă la preţuri de câteva ori mai mari. Aşa se face că prin cei 2-3 angajaţi pe care-i avea, o firmă reuşea să obţină de pe piaţa de energie venituri foarte mari. Acesta este, se pare, şi motivul pentru care se doreşte impozitarea veniturile excepţionale ale „băieţilor deştepţi” din energie.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: