spot_img
13.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 18, 2024
Altele
    AcasăEvenimentInfirmierele de la DGASPC au organizat un protest spontan

    Infirmierele de la DGASPC au organizat un protest spontan

    Peste 20 de infirmiere de la Direcţia pentru Protecţia Copilului au declanșat, ieri dimineața un protest spontan la Centrul pentru Persoane cu Handicap Bâlteni. Conducerea instituţiei consideră că această categorie de personal ar fi trebuit să beneficieze de aceeaşi indexare salarială ca şi cadrele didactice, respectiv cele medicale, motiv pentru care directorul Dumitru Cotrună vrea să discute inclusiv cu premierul Ponta pe marginea salarizării din sistem.

    protest-dgaspc-1

    Aproximativ 20 de infirmiere de la Centrul pentru Persoane cu Handicap Bâlteni din cadrul Direcției Generale pentru Protecția Copilului și Asistență Socială Gorj au protestat ieri dimineața, ca urmare a faptului că majorarea de 12% aplicată salariilor la Consiliul Județean și la instituțiile subordonate nu li s-a aplicat și lor. Infirmierele sunt nemulțumite că au cele mai mici salarii din sistem, deși sunt expuse inclusiv violențelor unor asistați social. Cristian Aldescu, liderul Sindicatului Ambulanța Gorj, sindicat la care sunt afiliați salariații din cadrul Centrului pentru Persoane cu Handicap spune că nu s-au purtat negocieri nici în privința Contractului Colectiv de Muncă, negocieri ce ar fi trebuit să aibă loc încă din luna martie. „Sunt nemulţumite pentru că directorul Cotrună nu a pus în aplicare dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, prin care a fost dispusă mărirea tuturor salariilor din subordinea Consiliului Judeţean cu 12%. S-au mărit toate salariile la toţi angajaţii din toate unităţile din subordinea Consiliului Judeţean, numai la infirmieri, de fapt la cei cu salariul sub minim pe economie, nu s-a mărit. Al doilea motiv este acela că refuză negocierea Contractului Colectiv de Muncă, procedura este făcută de noi, de către sindicate prin luna martie 2015, şi alte nemulţumiri sunt lipsa echipamentului de protecţie. În ultimii trei ani, nu s-a achiziţionat echipamentul de protecţie, nu au materiale igienico-sanitare, în acest moment nu există niciun sul de hârtie igienică pentru beneficiar, nu există clor, nu există materiale sanitare pentru curăţenie şi foarte multe alte probleme”, a declarat pentru Radio Omega, Cristi Aldescu, preşedintele Sindicatului Ambulanţa.

    Lipsa echipamentului de protecţie, o altă problemă

    Protestatarii, între care majoritatea infirmiere, au refuzat să intre în sălile centrului de recuperare a persoanelor cu handicap neuromotor. Pe lângă salariile mici, acestea s-au plâns şi de lipsa echipamentelor de protecţie, a materialelor igienico-sanitare, dar şi a medicamentelor. „În fiecare zi suntem expuse la fel şi fel de riscuri. Pe lângă faptul că luăm bătaie, sunt foarte mulţi care au hepatită, nouă nu ni s-a făcut vaccin contra hepatitei, mai ales că eu lucrez în contact direct cu ei, ar trebui totuşi să mi se administreze. Mai este şi faptul că lucrez cu ei fără mănuşi, dar sunt nevoită, nu pot să-i las aşa”, a spus una dintre infirmiere.

    protest-dgaspc-2

    De trei ani, nicio mărire salarială

    protest-dgaspc-3Dumitru Cotrună, șeful Direcției Generale pentru Protecția Copilului și Asistență Socială Gorj explică situația și spune că sindicalistul Cristian Aldescu a refuzat să participe la negocierile privind acordarea de majorări salariale pentru personalul de la Bâlteni. „Domnul lider Aldescu nu a vrut să avem o întâlnire civilizată la sediul Direcţiei în care să-şi exprime doleanţele membrilor de sindicat. Domnul Aldescu a hotărât acest protest în urma discuţiilor pe care le-am avut cu aceleaşi salariate joi când am pus în discuţie acordarea procentului de 12% pe creşteri salariale. A fost o chestie de interpretare a legii, după cum a spus şi domnul preşedinte”, a declarat Dumitru Cotrună, director DGAPS Gorj. În plus, şeful Direcţiei pentru Protecţia Copilului recunoaşte faptul că salariile din serviciul de asistenţă socială sunt mici comparativ cu munca depusă şi consideră că oamenii sunt îndreptăţiţi să protesteze. Cotrună susţine că indexarea personalului din asistenţă ar fi trebuit să se realizeze în acelaşi procent de 25%. „Eu sper că prin acest protest a vrut să se tragă un semnal de alarmă faţă de salariile mici din sistemul asistenţă socială. Eu vă spun sincer că am fost revoltat, deşi a trebuit să fiu de partea cealaltă a baricadei, când am văzut la televizor două săptămâni la rând că nu s-a pronunţat cuvântul asistenţă socială. S-a vorbit despre măriri salariale la nivel de sănătate, la nivel de învăţământ. Eu sunt director general de trei ani şi în afară de 100 de lei care au fost acordaţi de Crăciun, nu s-a făcut nicio mărire salarială”, a declarat Dumitru Cotrună. Cât despre lipsa materialelor igienico-sanitare, conducerea DGASPC spune că această situaţie se datorează procedurii de licitaţie care se află pe SEAP şi care a fost îngreunată de o serie de contestaţii. Cotrună dă însă asigurări că această situaţie se va rezolva începând cu data de 15 septembrie. De asemenea, directorul DGASPC spune că vrea să discute cu premierul Victor Ponta, atunci când va ajunge în Gorj, pe marginea salarizării din sistemul de asistenţă socială.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: