spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăCulturaActori gorjeni, la Carnavalul de la Veneția. Și-au luat concediu pentru a...

    Actori gorjeni, la Carnavalul de la Veneția. Și-au luat concediu pentru a putea participa

    Un grup de actori de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ au reușit să facă cunoscut orașul Târgu Jiu și instituția de cultură la unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din lume, Carnavalul de la Veneția, în ciuda piedicilor care le-au fost puse de conducerea teatrului. Actorii au fost nevoiți să-și ia concediu de odihnă și să facă cereri pentru a lua costumele cu ei.

    Prestația lor a fost apreciată, actorii gorjenii fotografiindu-se alături de numeroșii spectatori din celebra piață San Marco.
    Institutul Cultural Român din Italia a postat un mesaj pe pagina de Facebook despre spectacolul oferit de trupa de actori gorjeni: „Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, în colaborare cu Compania de Teatru Pantakin, a organizat spectacolul „Teatrul Măștilor”, o producție a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, vineri 17 și sâmbătă 18 februarie 2023, în Piazza San Marco din Veneția.
    Evenimentul s-a bucurat de prezența domnului consul General al României la Trieste, Dr. Cosmin Victor Lotreanu, care participă mereu la evenimentele organizate de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.(…)


    Actorii implicați în producție, Mădălina Ciobanuc, Adrian Serban, Radu Tudosie, Ana-Maria Negrescu, Mihai Rădulea au jucat roluri cunoscute sub numele de: Pantalone, Arlechin, Scapino, Colombina, măști, tipuri umane, care în acele nume cunosc o cristalizare care caracterizează diferitele personalități, protagoniști ai Comediei Artei. Spectacolul „Teatrul Măștilor”, o producție a Teatrului Dramatic Târgu Jiu „Elvira Godeanu”, regia Michele Modesto Casarin, asistată de Andreea Chirițescu și Stefano Perocco de la Meduna, regizorul macheres, a prins viață în octombrie 2022. Intenția a fost de a introduce publicului în Târgu Jiu un gen, comedia artei, foarte importantă pentru cultura europeană. Astfel, o istorie născută la Veneția, care se formează în Europa de Est, revine în sfârșit la Veneția pentru Carnaval 2023, pentru a mărturisi încă o dată că limba teatrului este o limbă internațională care unește popoarele și culturile.

    Istoria Carnavalului de la Veneția începe în 1162, primul document scris care atestă acest eveniment datează din 1268, când este menționată folosirea măștilor. A fost autorizat oficial printr-un act al Senatului Republicii 1296, care stabilește că toată lumea are dreptul să se distreze înainte de sfârșitul Postului Mare. Carnavalul a devenit internațional în secolul al XVIII-lea, când tineri bogați din toată Europa au venit la Veneția deghizați, pentru a se distra fără să fie recunoscuți. La începutul secolului al XIX-lea, carnavalul s-a stins, pentru a reveni la apogeu în 1979, datorită unui grup de venețieni și Bienalei de Artă care au decis să reînvie tradiția.

    La Comedy dell’Arte s-a născut în Italia secolului al XVI-lea și reprezintă o pauză cu teatrul cultural medieval și contemporan. Noutatea sa este profesionalizarea meseriei de actor și recuperarea formelor teatrale arhaice, duse la extrem, ca actoria pusă în scenă fără o copie strictă“.

    Au plecat la Veneția pe cont propriu

    Este prima trupă de actori din România care ajunge la Carnavalul de la Veneția.
    Din păcate, prestația actorilor gorjeni nu a fost remarcată în niciun fel de Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ și nici de municipalitate. Mai mult, deși a fost o invitație oficială pentru această participare, actorii au fost nevoiți să-și ia concediu de odihnă și să facă cereri pentru a lua costumele cu ei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: