spot_img
8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăCulturaObiceiuri inedite de Pițărăi: mascați, colinde și lumini pentru cei duși

    Obiceiuri inedite de Pițărăi: mascați, colinde și lumini pentru cei duși

    În zona de sud a Gorjului, precum și în estul Mehedințiului, am întâlnit două obiceiuri mai puțin cunoscute, care se practică în ajunul Crăciunului. Este vorba despre colindele lăsate la crucile din cimitir, respectiv, luminile aprinse la poartă de cei care împart colindeți. De asemenea, în zona nordică de interferență între Gorj și Mehedinți, se mai păstrează obiceiul „Pițărăii cu măști”.

    Auzisem despre obiceiul de a lăsa colinde la cimitir, dar am reușit să și găsesc o biserică din satul Runcurel, în Mătăsari – Gorj, unde cimitirul este împânzit de colinde. Pentru că la fel se numesc și cântecele de Crăciun pe care copiii le cântă când merg la colindat, trebuie să precizez că, de fapt, colinda este altceva. Este vorba despre un băț de alun, care era curățat de coajă, după care, fâșii de coajă de alun erau înfășurate în spirală pe băț. Acesta din urmă era afumat cu lumânarea, iar după ce fîșiile se dădeau jos, urmele lor, unde bățul rămânea neafumat, rămâneau în culoarea lemnului. Colindele erau folosite, pentru ca cei care mergeau prin sat cu obiceiurile de iarnă să se sprijine în ele, pe marginea potecilor,  unde zăpada era mai mare și afânată, pentru a nu aluneca.

    De asemenea, aceștia foloseau colindele pentru a se apăra de câini. Dacă în trecut nu pleca nimeni la colindat fără să-și facă o colindă, acestea mai sunt întâlnite, în prezent, în Gorj și Mehedinți, mai mult la ansamblurile populare, reprezentativ fiind, pentru mehedințiul de Nord, de exemplu, Ansamblul Bordeiașul.

    Despre obiceiul de a se pleca în pițărăi sau la colindat după ce colindătorii treceau pe la cimitir să-și colinde morții, am auzit că se practica și în alte zone ale țării, dar colinde lăsate la căpătâiul morților pe tot timpul anului numai la Mătăsari am găsit, deși am aflat că obiceiul există și în alte sate dimprejur. Localnicii spun că este vorba despre „colindatul morților, înainte de Pițărăul celor vii.” Colinda din lemn semnifică viața dincolo de moarte.

    Așa cum spuneam mai sus, un alt obicei mai puțin cunoscut l-am observat în zona de sud-vest a Mehedințiului, acesta păstrându-se și în ziua de azi. Oamenii care îi așteaptă pe pițărăi la poartă, în ajunul Crăciunului, au lângă ei candele aprinse, întru cinstirea și amintirea celor duși.

    De asemenea, inedit în Oltenia este obiceiul păstrat la Padeș de Grupul de Colindători Roua, al „Colindătorilor cu măști”. Obiceiul este întâlnit frecevent în jumătatea de nord a țării, in alte zone ale țării.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: