spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 18, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesAngajaţii Centrului de Bătrâni de la Novaci strigă după ajutor

    Angajaţii Centrului de Bătrâni de la Novaci strigă după ajutor

    Sindicaliştii cer urgent o întâlnire a tuturor factorilor implicaţi, pentru rezolvarea situaţiei

    Problemele la Centrul de Bătrâni Novaci par departe de a fi rezolvate. În momentul de faţă nu există un manager oficial al centrului, care să preia frâiele instituţiei şi să vadă exact ce este de făcut. Pe de altă parte Primăria Novaci spune că se fac demersuri pentru rezolvarea situaţiei, dar….pe jumătate, pentru că tot primăria spune că nu are fonduri necesare acoperirii în integralitate a salariilor. Victimele sunt angajaţii, care sunt nevoiţi să lucreze „de toate” pe nimic. Salariaţii se văd nevoiţi să aştepte o minune, însă nu se ştie cine va săvârşi această minune…în final.

    La Centrul de Bătrâni din Novaci situaţia devine dramatică. Ieri dimineaţă cei 26 de bătrâni erau îngrijiţi de două infirmiere şi un singur fochist, trei oameni care făceau absolut de toate, neţinând cont de fişa postului. Angajaţii sunt altruişti, având în vedere că nu au salariile la zi şi sunt optimişti, chiar dacă primăria nu poate promite că va face minuni. Liderul de sindicat, Toma Breben confirmă aceste spuse. Problemele se pare vin din urmă şi tot din urmă promisiunile, care se îneacă precum „ţiganul la mal”. „Probleme la centru au început de când s-a înfiinţat. În 2006 au început primele disponibilizări. Atunci Centrul era în subordinea primăriei. În 2006 s-a făcut o nouă reorganizare prin care centrul a luat personalitate juridică, ordonator principal fiind Consiliul Local Novaci plus sponsorizări. În 2009 au avut restanţe pe cinci luni cu plata salariilor, dar împreună cu fostul primar Todea am reuşit de le-am adus la zi, până în 2012. După alegeri domnul primar Leuştean a promis că va rezolva problema, au fost doar promisiuni. S-a mai întârziat încă două luni de zile, pe lipsă de fonduri. În 28 ianuarie s-a dat salariul pe luna octombrie. Din lipsă de bani nu s-au făcut foarte multe lucruri acolo”, a spus Toma Breben. Potrivit liderilor de sindicat, Toma Breben şi Marius Măceşeanu, liderul BNS Gorj, cel care s-a implicat permanent în această problemă, pentru acoperirea cheltuielilor, dar şi a salariilor şi datoriilor ar fi nevoie de opt miliarde de lei vechi pe an, opt miliarde „pentru a funcţiona normal”. Soluţia stă şi în mâna autorităţilor judeţene, cărora sindicaliştii le-au cerut o întâlnire urgentă, pentru punerea pe tapet a situaţiei şi rezolvarea ei. Ieri dimineaţă cei doi lideri de sindicat au înaintat o adresă către Prefectură şi Consiliul Judeţean, pentru a cere expres şi oficial această întrevedere. O altă soluţie ar mai fi ca „şi celelalte consilii locale, care trimit oameni acolo, să aibă un protocol semnat cu Consiliul Local Novaci, prin domnul prefect şi domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, şi să doneze pentru fiecare bătrân o anumită sumă. Nu ar fi un capăt de ţară. În fiecare an când vine vorba buget, este o problemă. Din ultima discuţie cu domnul primar, dumnealui este dispus să asigure o sumă pentru centru însă nici de cum să ne aşteptăm că va fi suma întreagă. Nu putem spune că acest oraş Novaci nu au bani să întreţină acest centru. Domnul prefect Radu Teodorescu ne-a promis că va trimite să verifice aceste fonduri, dacă primăria poate să achite sau nu această sumă. Până nu avem această discuţie, nu putem face aceste demersuri. După discuţia aceasta, vom hotărî împreună cu salariaţii ce vom face. Vom face grevă sau orice altceva pentru intrarea în drepturi. Eu sunt dispus să ajung la o astfel de măsură pentru a ajuta oamenii”, a mai precizat Toma Breben.

    Dumitru Leuştean: Nu este uşor pentru bugetul Primăriei Novaci

    Dumitru Leuştean, primarul localităţii Novaci dă asigurări oficiale că acest centru nu se va închide, dar atât. Situaţia va fi rezolvată…aproape pe jumătate, ţinând cont de un aşa zis „aport financiar” din partea autorităţilor locale. „Şi-au primit salariile inclusiv pe noiembrie. La momentul actual, eu îi înţeleg. Este o situaţie aparte şi de fiecare dată am purtat discuţii cu ei. Poate au şi ei dreptate, dar situaţia este acum destul de grea, având în vedere că nu există buget, i-am ajutat. Eu am căutat întotdeauna să îi ajut, dar trebuie să înţeleagă şi dumnealor că nu e chiar uşor. Sunt 200 de milioane bani vechi pe lună acolo, doar salarii. Nu este uşor pentru bugetul primăriei Novaci. Consilierii sunt foarte revoltaţi pe această cheltuială. Nu ştiu ce va fi la şedinţa de Consiliu”, a spus edilul. Mai mult, acesta recunoaşte că managementul centrului se află în mâini „străine” şi că nu există un om direcţionat pe un astfel de post. „Mai ajunge doamna Dăianu, şefa Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, eu, viceprimarul, doamna secretară, toţi ne implicăm pentru menţinerea pe linia de plutire a centrului. Nu se va închide niciodată, noi căutăm variante în aşa fel încât bătrânii să reuşească să îşi menţină zilele la Novaci. Nu pot să spun nimic fiindcă în şedinţa de Consiliu vor lua amploare discuţiile şi vom vedea ce se va întâmpla”, a mai precizat Dumitru Leuştean.

    Semnal de alarmă!

    Victimele „sistemului” sunt însă angajaţii, care se văd nevoiţi să reziste cu stoicism pe baricade. Au de întreţinut familii, au copii acasă, fac zeci de lucruri care nu intră în fişa postului şi speră…doar speră că situaţia va fi mai bună. „Sperăm că domnul primar ne va rezolva. Sperăm…tragem şi noi nădejde. De patru luni nu aveam, acum ne-a băgat ceva şi pe luna noiembrie. Ne descurcăm foarte greu. Merg pe jos trei kilometri. Bărbatul meu a terminat şi el şomajul, dar rezistăm ce să facem. Nu avem ce face”, a spus Camelia Silimean, infirmieră. O altă angajată a întărit spusele colegei. „Domnul primar a depus eforturi de a ne ajuta, de a ne aduce la liman. Mulţumim domnului Toma Breben, care a depus eforturi foarte mari pentru noi. A încercat să ne ajute foarte mult. Sperăm că va veni soluţia. Am mai trecut prin astfel de situaţii. Lucrez aici din 2007, dar s-au rezolvat. Ne descurcăm cum putem. Nu vrem să plecăm de aici”, a spus Daniela Surupăceanu îngrijitor curăţenie. Gheorghe Ungureanu lucrează de ani buni în acest centru ca fochist. Pentru el situaţia este foarte grea, având în vedere că are copii la facultate, ceea ce înseamnă un efort financiar considerabil. Dar cine să ţină cont de asta: „Situaţia este puţin mai complicată în privinţa banilor. Eu am undeva la opt milioane salariul pe lună. Mă descurc foarte greu. Am soţia care mai lucrează, am două fete mari. Una este studentă chiar iar cheltuielile sunt foarte mari. Rezistăm foarte greu. Noi ne-am făcut datoria, acum aşteptăm ca autorităţile să îşi facă şi ele datoria. Facem un apel către Consiliul Judeţean, politicieni, domnul primar să ne ajute, să ieşim şi noi din impas. Impasul este de ani de zile, nu de acum”, a spus Gheorghe Ungureanu, fochist.

    Sponsorizările, mană cerească pentru Centrul de Bătrâni de la Novaci

    Pentru acoperirea cheltuielilor se pot atrage şi sponsorizări. Liderii de sindicat spun că s-au făcut astfel de demersuri în anii trecuţi, însă, este foarte greu. „Ne-am implicat foarte mult pentru sponsorizări. Astă toamnă am adus cărbune, 40 de tone. Conducerea CEO a fost foarte înţelegătoare. Ne-au aprobat cererile de sponsorizare şi conducătorii Carierei Berbeş. Suntem în discuţie cu trei firme pentru sponsorizări pe alimente. Aceste sponsorizări ne-ar ajuta foarte mult pentru acoperirea cheltuielilor în ceea ce priveşte masa, căldura, dar şi necesităţile de zi cu zi”, a spus Marius Măceşeanu, liderul BNS. Primarul spune că astfel de măsuri s-au luat şi la nivelul Consiliului Local şi în această privinţă recunoaşte că „s-ar mai putea mişca lucrurile”. Totul însă până la bani. Situaţie devină incertă dar liderii de sindicat promit că lucrurile se vor rezolva, chiar dacă vor fi nevoiţi să iasă în stradă. În această instituţie s-a reuşit încheierea unui contract colectiv de muncă iar drepturile trebuie respectate, aşa cum prevede legea. „În acest centru am reuşit să încheiem un contract colectiv de muncă, conform Codului Muncii, înregistrat la ITM în luna august. S-au dat nişte drepturi care în luna octombrie, din lipsă de fonduri am înţeles că nu s-a mai respectat. Aşteptăm să vedem ce se alocă, dacă se respectă sau nu şi vom face toate demersurile la ITM, dacă va fi cazul. Sunt nişte drepturi meritate. Sunt drepturi de condiţii de muncă normale”, a mai spus liderul de sindicat Toma Breben. Până când se va rezolva situaţia, fie că va interveni Consiliul Judeţean, fie Prefectura, Primăria Novaci sau chiar Consiliile Locale din localităţile de unde aceşti bătrâni provin, angajaţii lucrează în regim de voluntariat. Meritele sunt ale acestor oameni, care vin zi de zi la locul de muncă, în speranţa că lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Până când…nu se ştie.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: