spot_img
11.9 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 18, 2024
Altele
    AcasăSocialExamenul vieţii mele

    Examenul vieţii mele

    Mulţi elevi trec prin examenul vieţii aflat la graniţa dintre copilărie şi adolescenţă, dar nu mulţi îl depăşesc cu fruntea sus, datorită problemelor personale pe care nu reușesc să le treacă mereu și care le creează dificultăți intelectuale, sentimentale, materiale, organizatorice. Pot spune că am fost una dintre persoanele care am reușit să-mi rezolv problemele mele personale și să mă pot concentra pentru a lua note mari la școală și la examenul de adolescență.

    În primul rând acest examen foarte înfricoşător transformat de unii elevi și părinți în Bau Bau este doar o etapă de sortare între noi elevii. Cele două priorităţi sunt limba română şi matematica, iar pregătirea lor necesită timp, perseverență fiind destul de dificilă. Atunci când ai sentimentul că ştii aproape tot (de exemplu un exerciţiu de logică matematică, căruia nu-i descoperi cheia ascunsă) ţi se dovedeşte că te-ai înşelat.

    Pregătirea sufletească

    De ce să mă sperii de un examen? El nu este o ghilotină.
    De ce să îmi fie frică de lucrările de examen? Am rezolvat sute de teste.
    Ce dacă admiterea bate la uşă? Va vei, va exista și va trece?
    Ce se va întâmpla dacă nu voi reuși să fiu printre primii 24? Iubitul meu va fi alături de mine.
    Nu sunt singura elevă care dau examen. Aşa cum vine așa şi trece. Nu am fost foarte speriată de vorbele celor din jur, dar cu toate astea mă gândeam la tot ce se va întâmpla în mintea mea atunci când voi sta cu subiectul în faţă şi cu foaia albă goală, gândindu-mă la o rezolvare, care să fie corectă și care să mă califice mai departe în drumul meu ascendent spre…liceu.

    Meditațiile

    Cu mult timp înainte de examene am fost dată la pregătire de părinții mei la română. Cu ajutorul doamnei profesoare care m-a ajutat enorm, am asimilat multe informaţii utile, care nu erau prevăzute la orele de clasă. Dânsa m-a încurajat, spunându-mi că toţi elevii au trecut prin aceste etape ale vieţii şi au reuşit, iar eu pentru că am învăţat mereu îmi v-a fi uşor să trec peste ele. Şi acum îmi aduc aminte de nopţile petrecute în preajma comentariilor şi exerciţiilor de română. În total am rezolvat complet 263 de teste. În ceea ce priveşte matematica am primit ajutor din partea mamei mele, care este profesoară de matematică şi din partea unei mătuşi care au avut multă răbdare cu mine. La matematică am rezolvat înainte de examen, 247 de teste și exerciții dificile.

    Presiunea

    Cu o zi înainte de examenul la limba şi literatura română am ieşit la plimbare cu buna mea prietenă Miruna. Împreună cu ea ne-am împărtăşit trăirile de până acum şi gândurile de a doua zi. Ne-am rugat la Bunul Dumnezeu să aibă grijă de noi. La sfârşitul ultimei recreaţii ne-am întâlnit cu alţi doi colegi, Alexandru şi Vlad, care discutau pe o bancă retrasă, gândindu-se și ei la ziua de mâine, a examenului. Atunci am conştientizat că nu sunt singura persoană care încearcă să îşi stăpânească emoţiile.

    Ziua x

    M-am trezit cu două ore înainte, mi-am făcut rugăciunea, m-am pregătit temeinic fizic și psihic, am plecat de acasă oprindu-mă la un magazin de unde am cumpărat 6 pixuri cu gel. Am ajuns la liceu. Totul era pregătit, ajunsă acolo am intrat ultima în sală de clasă, aşezându-mă în banca obosită şi prăfuită, unde am aşteptat cu sufletul la gură subiectele. După ce le-am primit, am început să rezolv fiecare subpunct. M-am concentrat. Am observat că subiectul este asemănător cu testele pe care le-am rezolvat. Timpul a zburat foarte repede şi lucrările au fost predate în cea mai mare ordine. Am ieşit afară veselă şi nerăbdătoare să aflu răspunsurile. Am mers la doamna profesoară care mi-a confirmat corectitudinea rezolvărilor, dar cu toate astea îi era teamă la compunere şi rezumat deoarece depăşisem limita acordată.

    Matematica

    Am învățat la cursul de redactori media o regulă interesantă. Să te ferești a doua zi după succes. Istoria nu s-a repetat şi la al doilea examen, totul a mers pe dos. Ceasul a uitat să sune, la plecare am uitat ușa de la apartament deschisă, magazinul de unde voiam să îmi cumpăr pixuri era închis iar ultimul lucru avea să pună capac zilei de examen: am uitat buletinul acasă. Cu ajutorul mamei mele, problemele au fost parţial rezolvate. A adus buletinul și pixurile cu gel. Şi iată-mă în aceeaşi bancă obosită cu aceleaşi emoţii. Subiectele sosesc iar presiunea creşte, capul îmi era aproape gol, nu îmi simţeam nici bătăile inimii, cu toate astea încă trăiam. M-am uitat curioasă la subiecte şi am început să rezolv. Exerciţiul cu albina nu l-am putut duce până la sfârşit spre surprinderea multora. Cele două zile până la aflarea rezultatelor au trecut pe nesimţite. În faţa panoului plin cu liste albe împânzite cu litere minuscule și foarte ameninţătoare am scanat șirul de nume pentru a-l găsi și pe al meu. După „lupte seculare” am ajuns la numele meu, iar clipele următoare aveau să fie cele mai grele. Atunci am aflat notele mele alb pe negru: 9,50 la limba şi literatura română, iar 9,45 la matematică, deși în familia mea sunt doar matematicieni.

    Liceul

    Personal nu am fost foarte fericită de calificativele pe care le-am obținut, deoarece eram printre elevele de top. Dar după ce am văzut notele slabe ale colegilor mei, lacrimile care umpleau oceanul celor respinși, valurile de contestaţii pe care le pregăteau alți colegi, am realizat că totul s-a sfârşit cu bine pentru mine. După 5 zile am fost chemată la şcoală pentru a-mi depune dosarul şi a completa opţiunile. Am intrat în amfiteatru, m-am aşezat în prima bancă şi am completat. Bineînţeles că primul cod a fost 111 deoarece eu îmi doream să intru la profilul matematică-informatică. Cu ajutorul mediei generale de 9,9 şi a notelor luate la examen am reuşit să intru al treisprezecelea elevă din clasă. Şi asta nu a fost tot, deoarece cu media mea de admitere, m-am încadrat printre primii 50 de elevi nominalizaţi pentru a participa la o excursie de decompresie și de relaxare cu viitorii noștri colegi de liceu, de două zile în capitala noastră fierbinte.

    Mulţumiri

    Mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru ajutorul oferit, colegilor care au fost alături de mine 8 ani de zile, profesorilor care ne-au înţeles priorităţile, părinţilor susţinători morali și mai ales financiari şi tuturor persoanelor care au transformat un examen dificil într-un cap de pod.

    Sfaturi

    1. În primul rând să aveţi încredere în Bunul Dumnezeu să vă rugați pentru ajutor şi să luptaţi pentru ca visele voastre să devină realități
    2. Să treceţi cu bine încercările la care sunteţi supuşi: teste, referate, compuneri, exerciții, etc.
    3. Să nu vă fie teamă de examenul de admitere pentru că este la un nivel mediu iar pentru cei ce vor să obţină note mari, trebuie să rezolve 259 + 294 de teste cu sârguinţă.
    4. Să nu vă bazaţi pe ajutor în sala de examen deoarece nu vă va ajuta nimeni, acolo fiecare se lupă pentru el, iar profesorii supraveghetori vă vor asigura liniştea.
    5. Întrerupeți navigările nocturne și secrete pe FaceBook-ul și/sau Messinger-ul pentru câteva zile dinaintea examenului
    6. Culcați-vă la ore decente care să aibă neapărat 2 cifre PM.
    7. În ultima seară înainte de examen să nu vă stresaţi deoarece o să vă faceţi mai mult rău decât bine,
    8. Indicat este să vă plimbaţi prin aer liber, iar ora de odihnă să nu fie una întârziată.
    9. Nu uitați rugăciunea de seară. Domnul nostru Iisus Hristos spunea „fără de Mine nu puteți face nimic„ Ciar așa și este.
    10 Multă baftă.

    Cristina Vălean, elevă în clasa a 9-a a Colegiului Național „George Coșbuc” Motru

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: